AYURVEDA IS DE WETENSCHAP VAN LEVEN EN WELZIJN.

Ayurveda letterlijk vertaald is "Kennis van het leven". (Ayur = Leven, Veda = Kennis). Het is in hoofdzaak een geneeskundig systeem, maar natuurlijk is het veel meer dan alleen maar geneeskunde. Ayurveda is een manier van leven. Het gaat om levensstijl, bewustzijn, zelfontwikkeling, gelukkig worden en gaat daarom hand in hand met Yoga.  Bij Ayurveda gaat het niet meteen om het genezen van ziekten maar meer om het voorkomen ervan, het verjongen van lichaam en geest en de verlenging van de levensduur. Ayurveda leert ons dat door een bepaalde levenswijze je niet alleen ziekten kunt voorkomen, verlichten of genezen, maar dat we er ook meer inzicht door kunnen krijgen in onszelf en de wereld om ons heen. Ayurveda zou tot gevolg hebben dat we een lang, gezond en harmonieus leven kunnen leiden, waarbij we het uiterste uit het leven kunnen halen. Hierbij gebruikt de Ayurveda levensstijl, voeding, kruiden, gezondheidsproducten, yoga, meditatie en massage technieken.

 
Ayurveda heeft zijn wortels in de Indiase geneeskunst, die meer dan 6000 jaar oud is. Het is de oudste gedocumenteerde verzameling van holistische medische kennis en bestaat uit een systeem van plantaardige oliën en kruiden. De Kennis werd vastgelegd in een geschrift met de naam Charaka Samhita door de legendarische arts Charaka in de 2de eeuw v. Chr.

De Charaka Samhita reisde met kooplieden en geleerden naar China, Egypte, Arabië en Europa, beïnvloedde de geneeskunst en legde overal ter wereld de grondslag voor de geneeskunde op basis van planten. Na eeuwen onderzoek is de doeltreffendheid van de Ayurvedische wetenschap bewezen en is de onwetendheid ervan afgenomen. Nu we op zoek zijn naar volledigere genezing en harmonieus welzijn, wint de holistische wijsheid van Ayurveda overal ter wereld aan populariteit als alternatief voor en aanvulling op de moderne, allopathische geneeskunde. Bij Ayurvedische behandelingen wordt gekeken naar alle aspecten van iemands welzijn – lichamelijk, geestelijk en mentaal. 
Voordelen van een ayurvedische benadering zijn oa:
- versterken van het lichaam
- opheffen van blokkades
- stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam
- bevorderen van de afvoer van afvalstoffen
- vertragen van de verschijnselen van het ouder worden
- verhogen van de immuniteit
- bestrijden van stress en vermoeidheid
- activeren van de stofwisseling en de bloedsomloop en de massage reinigt
- voedt en balanceert zowel het fysieke lichaam, de emoties als de geest.
Voor een diepgaand effect van de ayurvedische massage kan er verwarmd worden met infrarood worden in een volledige infraroodwarmtepakking. Afhankelijk van de persoon wordt een bepaalde duur verwarmd. Deze infrarood zweettherapie ontspant de huid en interne organen, stimuleert de bloedcirculatie en maakt afvalstoffen vloeibaar zodat deze verwijderd worden uit het lichaam. Ook verlicht het gewrichtspijnen en verbrandt het calorieën.
NUTTIG OM WETEN
- Wees voorzichtig met uw voeding.  Eet tot 3uur voor uw kuur geen overvloedige maaltijd! (evenzo bij Yogalessen)
- Vermijd het drinken van koffie en alcohol vlak voor/na de behandeling
- Geen zware shakes voor uw kuur, dit overal bekend is het meest "af te raden" bij elke vorm van kuur of beweging. 
- Drink na de kuur extra water (warm of gekookt) om de afvalstoffen te verwijderen, of ayurvedische thee
- Hou rekening met uw kleding. De kruidenolie kan vlekken veroorzaken.
- Vooraf graag douchen en liever geen make-up, ook geen producten in het haar (omdat het hoofd mee wordt behandeld) 
- Plan uw kuurmoment ruim in en neem ook tijd voor uzelf na de behandeling zodat u optimaal profiteert van de nawerking en inwerking.
(Het spreekt voor zich dat er geen resultaat kan bereikt worden als u nadien een bourgondisch restaurantbezoek plant.) 
- Na de kuur is het raadzaam om de olie een paar uur in te laten trekken voordat u een douche neemt. 
Behandeling wordt niet toegepast in geval van koorts, bij ontstekingen, in de eerste dagen van de menstruatie, zwangerschap en bij ziekte met een acuut of actief karakter. Vraag steeds advies en of toestemming aan uw arts in geval van twijfel. Het is belangrijk dat u naar uw docent of therapeut 100% transparant en eerlijk bent over uw situatie